Sinds 2020 biedt Respect de BBL-opleiding Verzorgende IG (VIG) ook in versneld tempo aan. Voor deze opleiding staat 1,5 jaar, terwijl de reguliere opleiding 3 jaar duurt. Deze opleiding is dan ook niet voor iedereen geschikt, want zo’n verkort traject is best pittig. Niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor de collega’s die hen klaarstomen voor het felbegeerde diploma. De juiste begeleiding is daarbij heel belangrijk.
Interne lessen
Regina Geleijnse is al jaren werkzaam binnen Respect. Sinds een paar jaar vervult zij de rol van praktijkopleider binnen de Thuiszorg. Daarin begeleidt zij de leerlingen die de opleiding uitoefenen bij de thuiswonende cliënten. “Je leert tijdens de verkorte opleiding VIG hetzelfde als tijdens de reguliere opleiding, maar dit gaat veel sneller.” Naast het sneller kunnen behalen van het diploma, heeft de verkorte opleiding ook nog andere voordelen. “De leerlingen zijn allemaal collega’s van elkaar. Dat maakt de opleiding nog leuker, omdat ze intern les bij ons hebben. Daarnaast is het lijntje met het mboRijnland heel kort, ik heb wekelijks contact met de docenten. Ik kan makkelijk inspelen op de gesprekken met de leerlingen, die ik ook om de week spreek. Dan is het eenvoudiger om de theorie aan te laten sluiten op de praktijk. Als de leerlingen bijvoorbeeld aangeven dat ze met een tillift willen oefenen, dan kunnen ze dat op korte termijn doen.”
Aanpakkers gezocht
Ook Claudia van der Sluijs is praktijkopleider binnen Respect, zij begeleidt leerlingen die de opleiding binnen de verpleeghuiszorg op locatie Quintus volgen. “Uit de eerste lichting is een goede groep gediplomeerden gekomen, maar het kost wel veel energie - van beide kanten. De leerlingen moeten heel veel doen, in korte tijd. Het is te doen als je goed plant en afspraken maakt. Als je achterover gaat leunen, word je heel snel ingehaald door de realiteit, dus je moet wel kunnen aanpakken. Je moet dan ook wel stevig in je schoenen staan.” Ook Regina beaamt dit: “De leerlingen moeten echt gedreven zijn en zelfstandig kunnen werken, en zich kunnen motiveren om aan de slag te gaan. Als je deze opleiding wil doen, dan moet je dat ook écht willen.”
Van theorie naar praktijk
Wendy Pronk-Redman is als VIG’er binnen de Thuiszorg van Respect gevraagd om een aantal leerlingen op zich te nemen. “Ik ben een soort werkvloerbegeleidster. En ik vind het hartstikke leuk om dat te doen. Ik werk niet elke dag, dus soms lopen de leerlingen ook met andere collega’s mee. Ik teken opdrachten af. Zo zorg ik ervoor dat wat er op school wordt geleerd, in de praktijk wordt gebracht.” Wendy heeft een leerling begeleid die onlangs het diploma van de verkorte VIG heeft behaald. “Ik vond het heel leuk om haar te begeleiden, zeker omdat het op een nieuwe manier was. We hebben samen wat dingen uit moeten zoeken. We zijn ook met andere werkbegeleiders van de vloer een keer samengekomen om te vragen hoe iedereen erin stond. We hebben samen veel leuke momenten meegemaakt en plezier gehad. Ik heb nu ook weer een nieuwe leerling die met mij meeloopt. Ik vind het voor mezelf ook goed, het houd je scherp. Je wilt de leerlingen het vak goed aanleren. En je leert ook weer van de leerlingen, want zij leren sommige dingen anders op school.”
Geen leerling is hetzelfde
Als coach on the Job op locatie Quintus werkt Jasperien den Haan niet op een vaste afdeling binnen Respect. “De coaches begeleiden de leerlingen aan het bed, aan het inwerken helpen we mee. Dat doen wij samen met de medewerkers op de vloer. Daarnaast begeleiden wij de leerlingen in het stukje huiswerk, school, en wat er van hen verwacht wordt. Geen leerling is hetzelfde – dat is natuurlijk nooit zo, maar in zo’n verkort traject valt dit extra op omdat je zo intensief met elkaar samenwerkt. Je volgt de leerlingen echt: hoe doen ze het op school en binnen de afdeling, komen ze hun afspraken na, hoe gaan ze om met nieuwe situaties? Dat is leuk om te zien, want dan zie je wat ze van het proces hebben opgepikt.”
Trots op de gediplomeerden
Ook Jasperien geeft aan dat het hard werken is. Niet alleen op de werkvloer, want daarnaast moet je thuis ook nog het nodige aan zelfstudie doen. “Je moet keihard je best doen, maar dan heb aan het einde van de rit ook een heel mooi diploma. Dat wordt niet overal aangeboden. Respect is een relatief kleine organisatie, dus de lijnen zijn wat korter. En de begeleiding wordt heel serieus aangepakt. We laten onze leerlingen niet zomaar los. Het is ook leuk om een band met de leerlingen op te bouwen. We zijn dan ook ontzettend trots op de leerlingen die onlangs gediplomeerd zijn. Wow, ze doen het toch maar even!”
Deel deze pagina