Nieuws

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde gestelde vragen over opname en verblijf in een van onze verpleeghuizen. Staat uw vraag er niet bij en wilt u meer informatie, neem dan contact op met ons servicebureau 
T: 070 - 306 9170 of mail naar. servicebureau@respectzorg.n

Wat is een opname gesprek?

  • Het opnamegesprek is bedoeld om nieuwe cliënten en mantelzorgers te verwelkomen en de benodigde zorg in kaart te brengen. Deze zorg wordt vastgelegd in een zogenoemd Zorgleefplan.
  • Na 2 weken volgt een 2e gesprek, met een cliënt en diens 1e contactpersoon, om de wensen, behoeften van de cliënt in kaart te brengen. Ook deze informatie wordt opgenomen in het Zorgleefplan
  • Na 6 weken wordt de 1e Zorgleefplanbespreking gepland. Tijdens deze bespreking wordt met de cliënt besproken wat er naar aanleiding van de gesprekken is vastgelegd in het Zorgleefplan, zoals de woonwensen van een cliënt, zorgbehoefte en ondersteuning. In veel gevallen is de 1e contactpersoon hierbij aanwezig.

Doen stagiaires binnen Respect zelfstandig een opnamegesprek?

  • Respect vindt het belangrijk om te investeren in het opleiden en ontwikkelen van studenten, de verzamelnaam voor leerlingen en stagiaires.
  • Studenten brengen nieuwe ideeën en kennis met zich mee. Een belangrijk onderdeel van opleiden bestaat uit het werken en leren in de praktijk, de zogenaamde Beroepspraktijkvorming (BPV). In het kader van leren in de praktijk kunnen stagiaires aanwezig zijn bij een opnamegesprek. Zij zullen dit nooit alleen doen maar in aanwezigheid van een senior verzorgende of een teamleider.

Komt mijn partner op een gesloten afdeling?

  • Respect streeft naar zo veel mogelijk bewegingsvrijheid voor cliënten. De cliënt wordt daarin niet beperkt door anderen of door de omgeving. In overeenstemming met de Wet zorg en dwang (Wzd) heeft Respect een ‘opendeurenbeleid’ ingevoerd. Dit betekent dat alle deuren opengaan. Ook voor cliënten met een psychogeriatrische aandoening. Om iedere cliënt vrijheid op maat te kunnen bieden, werkt Respect met een zorgtechnologie speciaal voor cliënten met dementie: de zogenaamde ‘Leefcirkels’. Dankzij deze Leefcirkels behouden cliënten het gevoel van eigen regie en ervaren zij vrijheid in hun bewegingen. Welke Leefcirkel een cliënt krijgt, wordt door het zorgteam in samenspraak met de 1e contactpersoon, mantelzorger of wettelijk vertegenwoordiger bepaald en vastgelegd in het Zorgleefplan. Wilt u meer weten over Leefcirkels, klik dan op deze link. U komt dan op de speciale pagina over Leefcirkels.

    N.B. De invoering van het ‘opendeurenbeleid’ op de locatie Het Uiterjoon is afgerond, in Bosch en Duin start men met de invoering in 2025. Voor  Zeewinde is de planning nog niet bekend.

Crisisopname

  • Crisisopname in een zorginstelling kan plaatsvinden indien er sprake is van een crisissituatie thuis.
  • De opname van de cliënt is vrijwillig of er is sprake van artikel 21. Bij (actief) verzet dient de huisarts een Rechterlijke Machtiging (RM)/In Bewaring Stelling (IBS) aan te vragen.
  • Crisisopname is voor maximaal 2 weken en gedurende deze 2 weken wordt onderzocht of de cliënt, welke tijdelijk verblijft in het verpleeghuis, intern of indien nodig extern doorgeplaatst moet worden en/of dat er een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) aangevraagd dient te worden als blijkt dat terugplaatsing naar huis niet haalbaar is.
  • Bij een crisisopname gaat het in eerste instantie om het bieden van noodzakelijke zorg en beschikbaar stellen van een bed. Respect zal in een later stadium zorgen dat andere onderwerpen worden besproken met de cliënt, diens 1e contactpersoon, mantelzorger of wettelijk vertegenwoordiger.

Wie is het aanspreekpunt voor een bewoner?

  • Het aanspreekpunt van de bewoner is de senior verzorgende. Bij de senior verzorgende kunt u terecht met al uw vragen. Tijdens het intakegesprek wordt op het formulier ‘Zij zijn u graag van dienst’ de naam en het e-mailadres van de senior verzorgende ingevuld.

Zeggen de kleuren van de jasjes iets over de functie van de (zorg)medewerker?

  • Nee, de kleuren van de jasjes zeggen niets over de functie van een (zorg)medewerker.
  • Medewerkers geven bij indiensttreding aan of ze wel/niet in aanmerking willen komen voor dienstkleding, dus medewerkers dragen tijdens het werk eigen (burger)kleding of maken gebruik van de beschikbare (dienst)kleding conform geldende afspraken zoals het kledingvoorschrift en de gedragscode. De zorgmedewerkers kunnen, t.a.v. hun dienstkleding, kiezen uit diverse kleuren jasjes.
  • Voor bepaalde groepen medewerkers van Services (dienstverlening, logistiek en restauratief) gelden wettelijke ARBO- en HACCP-richtlijnen waar het gaat om de verstrekking van dienstkleding. Deze medewerkers van Services dragen daarom voor de dienst voorgeschreven kleding.
  • Om naar de cliënt en bezoekers toe herkenbaar te zijn, dragen alle medewerkers, inclusief de vrijwilligers, een pas met logo waarop hun naam en evt. functie/dienst staat vermeld.

Vanaf en tot hoe laat zijn de locaties open voor bewoners en bezoekers?

  • Bezoek, zonder toegangspas, kan dagelijks in Bosch en Duin en Het Uiterjoon van 07.30 – 17.00 uur vrij via de hoofdingang naar binnen lopen; buiten deze uren moeten zij aanbellen. I.v.m. de zorg van de bewoners kan dit even duren.
  • In Zeewinde kunt u van 07.30 – 18.00 uur via de hoofdingang vrij naar binnen lopen maar dient bezoek, zonder toegangspassen, altijd bij de toegangsdeur tot de zorgafdelingen, aan te bellen.
  • Toegangspassen zijn dagelijks van 07.30 – 20.00 uur geautoriseerd. Na 20.00 uur dient men aan te bellen en zal de dienstdoende zorgmedewerker de deur openen. I.v.m. de zorg van de bewoners kan dit even duren.

De toegangspas werkt niet, bij wie moet ik zijn?

  • Als een pas niet werkt, dan kunt u dit aangeven bij een verzorgende van uw zorgteam. De verzorgende zal dit oplossen i.s.m. de Respect Servicedesk.

Op rekening kopen

  • Op alle locaties van Respect wordt  aan de bewoners een aantal aanvullende diensten aangeboden t.w. extra toegangspassen, televisiehuur, contantloos kopen in het restaurant en een collectieve verzekering. De bewoner (of de 1e contactpersoon, wettelijk vertegenwoordiger), kan deze diensten afnemen en hiervoor éénmalig een SEPA-incassoformulier ondertekenen.
  • De behandeling door een pedicure en de tandartszorg wordt voor de bewoners vergoed vanuit de indicatie van de Wet langdurige zorg (Wlz).
  • Daarnaast is er een aantal aanvullende diensten waarvoor de bewoner (of de 1e contactpersoon, wettelijk vertegenwoordiger) rechtstreeks een factuur ontvangt omdat dit diensten zijn die niet tot de Wlz-verzekerde zorg behoren. Wij hebben externe partijen waarmee wij samenwerken maar u bent niet verplicht deze aanvullende diensten af te nemen via Respect.

    U ontvangt rechtstreeks een factuur van:

  • De kapper; er is desgewenst een kapsalon op de locatie
  • De wasserij; voor het wassen het wassen van persoonsgebonden kleding
  • De audicien; controleer of deze kosten door de zorgverzekering worden vergoed

Hoe weet ik welke activiteiten er zijn?

  • Op de locaties Bosch en Duin en Het Uiterjoon hangen beeldschermen waarop o.a. informatie over (centrale) activiteiten wordt vermeld.
  • Daarnaast wordt er, door de activiteitenbegeleiding en zichtbaar voor bewoners, mantelzorgers, 1e contactpersonen, een maandprogramma opgehangen in de huiskamer van alle woongroepen.

Persoonlijke verzorgingsartikelen

  • Persoonlijke toiletartikelen zoals deodorant, shampoo, zeep, doucheschuim, nagelknipper, borstel, scheergerei, make-up, parfum, aftershave e.d. worden niet bekostigd vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en zijn voor rekening van de bewoner. De aanschaf van genoemde verzorgingsartikelen dient georganiseerd te worden door de bewoner, de 1e contactpersoon, mantelzorger of wettelijk vertegenwoordiger.

Schoonhouden (eigen spullen)

  • De schoonmaakwerkzaamheden worden dagelijks verricht door de medewerkers van Vastgoed en Services. Dit gebeurt volgens de wettelijke richtlijnen,
  • Er zijn werkprogramma’s voor de bewonerskamers, de huiskamers en het sanitair algemeen.
  • Er worden dagelijks kwaliteitsmetingen uitgevoerd.
  • Het schoonmaken van persoonlijke eigendommen moet georganiseerd worden door de bewoner, 
    de 1e contactpersoon, mantelzorger of wettelijk vertegenwoordiger. 

     

Deel deze pagina