Het welzijn en de gezondheid van onze cliënten is onze eerste zorg
De Wet zorg en dwang, Wzd, regelt de rechten van mensen met een psychogeriatrische aandoening die zorg nodig hebben. Deze wet regelt of onvrijwillige zorg mag plaatsvinden en hoe. Respect streeft altijd naar de inzet van vrijwillige zorg en daarmee naar alternatieven voor onvrijwillige zorg.
De Wzd beschermt de rechten van mensen als zij onvrijwillige zorg ontvangen. Onvrijwillige zorg is zorg waar de cliënt of de vertegenwoordiger niet mee instemt. Zorg is ook onvrijwillig als de vertegenwoordiger instemt, maar de persoon zelf zich ertegen verzet.
Onvrijwillige zorg mag alleen worden gegeven als er sprake is van ernstig nadeel. De wet is daarbij alleen van kracht bij mensen met een diagnose van een psychogeriatrische aandoening. De wet is zowel thuis als in het verpleeghuis van toepassing, dus de wet geldt ongeacht waar iemand woont.
Folder Wet zorg en dwang
Meer informatie over de Wet zorg en dwang in onze verpleeghuizen vindt u in onze folder.
Klachten binnen de Wet zorg en dwang
Binnen de Wzd gelden aparte regels als het gaat om de inzet van de vertrouwenspersoon en de Klachtencommissie Onvrijwillige Zorg (KCOZ). Deze zijn opgenomen in de klachtenfolder en klachtenregeling van Respect. Deze vindt u hier.
Wanneer u zorg ontvangt, zijn er mensen die meekijken en -denken over de invulling en ondersteuning van uw dagelijks leven. Vaak loopt de ondersteuning en begeleiding goed en is er overleg met u of uw wettelijk vertegenwoordiger over de zorg die u ontvangt. Het kan ook zijn dat u het niet eens bent met de zorg die u krijgt. Dat er regels of afspraken zijn gemaakt waarin u zich niet goed kan vinden. In zulke gevallen kan er sprake zijn van onvrijwillige zorg.
Wanneer u de behoefte heeft om vrijuit en in vertrouwen over zulke dingen te praten, dan kan dat met mij. Ik bied een luisterend oor en ben zonder oordeel. Ik sta u en uw belangen bij en ben niet in dienst van Respect. Samen kijken we op welke manier ik u kan ondersteunen.
Mijn naam is Carin Schaaff, cliëntenvertrouwenspersoon Wet zorg en dwang bij stichting Zorgstem. U kunt mij telefonisch 06 3636 1843 of via de mail c.schaaff@zorgstem.nl bereiken. Daarnaast zal ik me de komende tijd voorstellen en af en toe aanwezig zijn op de locaties. Ook dan kunt u bij mij terecht.
Meer informatie en algemene contactgegevens kunt u vinden op www.zorgstem.nl